Especials

Ofensiva contra la llengua

 • 01.07.2014 - 19.57 h

  CiU i PNB reclamen a Schulz que permeti l'ús del català al plenari del Parlament Europeu

  També li demanen que autoritzi les intervencions en basc i en gallec

  Brussel·les (ACN).- Els eurodiputats de CiU i el PNB han enviat aquest dimarts una carta al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, reclamant que autoritzi l'ús del català, el basc i el gallec en les sessions plenàries. Ramon Tremosa (CDC), Francesc Gambús (Unió) i Izaskun Bilbao (PNB) remarquen que utilitzar aquestes llengües a l'hemicicle "és una qüestió simplement política" i demanen a Schulz que demostri "la seva sensibilitat i respecte cap a la llengua". Els eurodiputats de CiU i el PNB asseguren que l'ús del català, el basc i el gallec "es podria aconseguir a cost zero gràcies al gran nombre de traductors de nacionalitat espanyola que parlen aquestes llengües".

  ACN · ID 756504

 • 14.06.2014 - 20.15 h

  Desenes de milers de persones criden a la desobediència de la Lomce en defensa de la immersió lingüística

  Somescola defensa que el model d'escola catalana no segrega i garanteix l'ensenyament en català i castellà

  Barcelona (ACN).- Desenes de milers de persones, 25.000 segons la Guàrdia Urbana i 120.000 segons l'organització, han cridat a la desobediència de la Llei de millora de la qualitat educativa (Lomce) en defensa del model d'escola catalana i la immersió lingüística. Seguint la crida de la plataforma Somescola, famílies senceres han omplert els carrers del centre de Barcelona amb samarretes verdes, pancartes i estelades per cridar unànimement a favor del model català. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha assegurat que la llei catalana "assegura que tots els nens acaben la secundària competents en català i en castellà" i ha assegurat que "no cal cap jutge que estableixi cap proporció".

  ACN · ID 754776

 • 20.05.2014 - 18.47 h

  Rigau celebra que la UE demani l'assoliment de competències lingüístiques en comptes d'imposar "cotilles horàries"

  La consellera d'ensenyament ha participat en el consell de ministres d'Educació de la UE com a representant de les comunitats autònomes

  Brussel·les (ACN).- La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha destacat que la UE aposta per l'assoliment de competències en les llengües sense dictar "hores i percentatges" de classe. Rigau, que aquest dimarts ha assistit al consell de ministres d'Ensenyament dels 28, creu que "els centres han de tenir llibertat per establir el seu projecte lingüístic" amb criteris "professionals" i no estar cenyits a "cotilles horàries". En aquest sentit, la titular d'Ensenyament ha apuntat que la UE està en sintonia amb la Generalitat quan defensa que "les llengües es dominen si les pots utilitzar, no en relació al percentatge d'hores que hagis estat exposat". "Esperem que aquesta filosofia impregni la política espanyola", ha dit.

  ACN · ID 751759

 • 19.05.2014 - 08.13 h

  REPORTATGE: El català, assignatura pendent de la Unió Europea

  Malgrat ser la tretzena llengua amb més parlants de la UE, continua sense ser oficial a les institucions europees

  Brussel·les (ACN).- El català és la tretzena llengua amb més parlants de tota la UE, però els eurodiputats encara no la poden utilitzar quan intervenen al plenari. Per Raül Romeva (ICV), "no és un problema tècnic o econòmic, sinó polític". I és que la oficialitat d'una llengua a Brussel·les depèn que ho demani un estat i Espanya no accepta que el català tingui el mateix tracte que el castellà. Ramon Tremosa (CiU) hi veu "un motiu més per demanar l'estat propi" i Maria Badia (PSC) una "contradicció"."Quan ens contesten que el català no pot ser una llengua oficial, en el fons ens estan dient que esdevinguem un estat (...) i llavors fem un referèndum per la independència i es posen les mans al cap", diu a l'ACN.

  ACN · ID 751476

1-4 de 4 resultats

Filtrar resultats per:

Format